ZAJGÓ

Megrendelő

Tiszafüred Önkormányzata

Megvalósulás helye

Tiszafüred

Átadás éve

2016

Helyszín
A hely első megismerésekor már biztosnak tűnt, hogy az minden résztvevő számára izgalmas, különleges helyszín lesz az építésre. A Tisza és a Tiszafüredi-főcsatorna mellett a Tisza-tó holtágai is bővelkednek természeti értékekben. Természetvédelmi terület, amely fokozottan védett, elsősorban madártani értékei miatt. Tiszafüred fokozatosan alakult át az egykori ipari városból idegenforgalmi-szolgáltató központtá. Napjainkban a város a Tisza-tó partjának legnagyobb települése, gazdasági, kulturális, oktatási és idegenforgalmi központja. A morotva partja közkedvelt horgászhely, amely fantasztikus órával és faunával rendelkezik. Természeti adottságainál fogva kimondottan inspiráló volt, hogy közvetlenül az Örvényi-morotva partjára tervez- hettünk. A tervezési terület vízparti szituációja különleges helyzetet teremtett, amely izgalmas kapcsolatban áll a gáton elfutó kerékpárúttal, illetve számos kedvelt vízparti tevékenységhez (horgászás, kirándulás, sátorozás stb.) is kapcsolódik.

Feladat
Az építkezés célja olyan karakteres és egyedi jelleggel bíró építmény létrehozása volt, amely képes kapcsolatot teremteni a vízzel/vízparttal (láblógatás, horgászat). Fontos volt a 360°-os használat, amely tárgyszerű megjelenést tesz lehetővé. Tar Dániel építész elképzelései alapján valósult meg az épített mű. A résztvevők az építménynek a „Zajgó” nevet adták, ami örvényt, hullámot, morajlót jelent.

Megvalósítás
Az építésben 25 fő vett részt: építészek, építészhallgatók, határon túli építészek és középiskolai diákok. A munkát egy igazán esős és szeles napon, július 2-án, szombaton kezdtük el. A kedvezőtlen időjárás miatt sátor alá szorult munkavégzés közösségkovácsoló szerepe elvitathatatlan. A  későbbiekben azonban már nem volt ilyen jellegű problémánk. Szállásunk az építési területtől cca. 300 méterre volt. A helyszín közvetlen közelében rendelkezésünkre állt a Sporthorgász Központ udvara, ahol faanyagot tároltuk, illetve innen biztosítottuk a szükséges áramot és eső esetén a fedett munkaterületet. A feszített munkarend most is jellemző volt az építésre, s ennek eredményeképpen a Zajgót már csütörtök estére sikerült elkészítenünk, amelynek örömére rendezett ünnepünk tüze péntek hajnalig fénylett. Az utolsó napon a résztvevők számára szabadidős programokat szerveztünk (kajakozás, szabadstrand, motorcsónakos természettúra).

Bár az előző évek táboraihoz képest új, és ismeretlen helyszínen kellett helyt állnunk, úgy érezzük, itt is sikeresen vittük tovább az alkotótábor eddigi szellemi örökségét, nagyszerű hangulatban, a régi és új résztvevők segítségével.

Építők
Ábel Viktor, Balla Attila, Barabás Lajos, Bató Blanka, Bökönyi Balázs, Burzuk Dávid, Daku Norbert, Dobos Bence László, Fenesi Ferenc, Gajdos Csaba, Gencsi Katalin, Győrffy Zoltán, Hocza Lilla, Keller Ferenc, Kóris Tamás, Lőrincz Bea, Nagy Dénes, Nagy Tamás, Németh László, Szilágyi Hajni, Szilágyi Mihály, Tar Dániel, Tarcsi László, Tóth Ádám, Törös Attila, Törös Bence

Támogatóink
Tiszafüred Város Önkormányzata – Újvári Imre polgármester, Vargáné Balogh Irén és Virág Tibor alpolgármesterek Tiszafüred Sporthorgász Központ – Hegedűs Gábor